tiistai 1. lokakuuta 2013

Syksy on tullut tännekin

Syksy on saapunut myös Missoulaan! Aamuisin kun herään seitsemän jälkeen, on pimeää ja lämpötila on ehkä 5 astetta. Päivän mittaan lämpenee, mutta on silti viileää. Pohjoismaalaisten mielestä täällä ei ole satanut kovin paljon, mutta muista maista kotoisin olevat saattavat olla eri mieltä.

Mentiin Japanilaisen tytön kanssa shoppailemaan
 
Viime viikonloppu meni mukavasti huipentuen sunnuntai-iltana ruokiin eri maista. Niin tanskalaiset lihapullat, Itävallan Wienin leike kuin aasialainen riisi-tofusekoitus olivat hyviä. Jälkiruuaksi leivottiin toisen suomalaisen vaihtarin kanssa korvapuusteja, jotka olivat tykättyjä muiden vaihtarien keskuudessa ;)


Perjantaina menin kahden triathlon tiimiläisen kanssa leffaan. Yliopisto näyttää auditoriossaan joka perjantai ja lauantai ilta kaksi leffaa, joiden hinta on vain 3 dollaria eli reilu pari euroa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun menin leffaan. Vuorossa oli koko perheen piirretty Itse Ilkimys 2 (Despicable Me 2), joka oli hauska! Englanninkielinen nimi ei sanonut minulle mitään, mutta leffan alettua tajusin, mistä elokuvasta oli kysymys. Leffan jälkeen mentiin mm. vanhalle casinolle, jossa osa keilasi, mutta me heitettiin tikkaa. Lisäksi yksi amerikkalainen lahjoitti meille cowboy hattunsa. Montana on yksi lännen osavaltioista, joissa voi nähdä cowboy tunnelmaa.

Viikonloppuna päästiin myös seuraamaan Roller Derbyä, joka on lähinnä naisten laji ja lähtöisin Yhdysvalloista 1920-luvulta. Pelissä kaksi joukkuetta kiertää rullaluistimet jalassa ovaalin muotoista rataa ympäri. Tarkoitus on kerätä pisteitä ohittamalla toisen joukkueen pelaajia. Rata on aika kapea, joten kaatumisia ja kontakteja toisten pelaajien kanssa tulee koko ajan. Roller Derbyyn kuuluu myös omanlaisensa tunnelma, esim. joukkueilla on yhteinäisten pelipaitojen lisäksi värikkäitä vaatteita. Wikipedian mukaan muutama vuosi sitten Helsinkiin perustettiin Suomen ensimmäinen Roller Derby seura. Peliä oli hauska seurata, mutta laji on yksi ainoista urheilulajeista, joita en pelin vaarallisuutensa takia haluaisi itse yrittää.


Missoulan Hellgate Rollergirls vastaan Oil City Derby Girls Kanadasta

Alkaneen viikon arkipäivät tulevat kulumaan opiskelun merkeissä. Luennot ovat menneet paremmin kuin aluksi. Täytyy vain keskittyä kunnolla, niin pystyy samaan aikaan kuuntelemaan, tekemään muistiinpanoja niin taululta kuin opettajan puheesta sekä olemaan aktiivinen tunnilla. Pistareita meillä on edelleen pari kertaa viikossa. Luettavat tekstit ovat pidempiä ja haastavampia kuin aluksi, mutta hyvin niistä ymmärtää. Ensi viikolla on edessä toinen 50 monivalinnasta koostuva koe. Siihen on nyt paremmat valmiudet lukea, sillä ensimmäisen perusteella tiedän suunnilleen mitä on edessä. Kurssit ovat tuntuneet mielenkiintoisilta ja tärkeiltä. Mielenkiintoista oli viime viikolla kuulla, kuinka Yhdysvalloissa koulun rahoitus riippuu alueen ihmisten varoista (eli köyhällä alueella köyhempi koulu). Tasoerot ovat maailman suurimmat: lahjakkaille oppilaille on omia luokkia, toisaalta toiset jäävät luokalleen ja ongelmat kasaantuvat.

Näkymä mun ikkunasta: kauriit tulivat tervehtimään aamulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti