keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Missoula, Montana, Amerikka - näkemyksiäni

Oon jo pitkään suunnitellut, että voisin kirjoittaa vähän Missoulasta ja Amerikasta. Reilu kolme kuukautta on elämää täällä takana, joten jonkunlaisen käsityksen on tästä kaupungista ja Amerikasta saanut. Tämä oli mun ensimmäinen matka Euroopan ulkopuolelle, joten myös ensimmäinen kerta Amerikassa.

Missoula on pieni ja kotoisa kaupunki, joka mun mielestä muistuttaa enemmän Pohjois-Suomea kuin stereotypioita Amerikasta. Kauriita näkee välillä teillä ja kampusalueella, eli kuin poroja Lapissa! Kauriit viihtyvät kaupungissa, sillä niiden on helpompi liikkua eikä niitä voi metsästää. Ihmiset ovat ystävällisiä, aktiivisia ja urheilullisia. Kaupungissa onkin koko ajan jotain tapahtumia meneillään. Yliopisto ja kaupungin asukkaat tekevät yhteistyötä, esimerkiksi jokainen halukas vaihtari sai itselleen paikallisen isäntäperheen. Mun isäntäperheen kanssa ollaan käyty syömässä, vaeltamassa, tutustuttu kaupunkiin sekä viime viikolla tehtiin joulukortteja, koska erilaisia askartelumateriaaleja löytyi heiltä enemmän kuin oon missään nähnyt.

Yliopistossa on tosi rento ilmapiiri ja todella helppo tutustua niin kansainvälisiin kuin amerikkalaisiinkin opiskelijoihin. Kaikilla mun kursseilla luennot ovat vuorovaikutteisia ja amerikkalaiset opiskelijat aktiivisia. Opettajat tuntee opiskelijat nimeltä ja kyselee välillä kuulumisiakin. Jokaisen kurssin arvosanat koostuu useammasta tentistä tai tehtävästä, minkä takia opiskelua on enemmän kuin Suomessa. Hyvä juttu on, ettei kerralla tarvitse lukea niin paljon, kun on melkein joka päiväksi vähän luettavaa. Opiskelijoita on ympäri Amerikkaa. Heistä suurin osa on lännen tai keski-lännen osavaltioista, mutta joitakin on myös itärannikolta, esim. New Yorkista.

Roskaruoka on pieni osa amerikkalaista ruokakulttuuria, jossa yhdistyy monien eri maiden ruuat. Täällä on paljon eri maiden ravintoloita. Metsästys ja luomuruoka ovat huomattavasti yleisempiä kuin Suomessa, mikä on hyvä juttu, koska muuten monissa elintarvikkeissa on paljon lisäaineita. Opiskelijaruokalassa on aina tarjolla pizzaa ja hampurilaisia, mutta myös erittäin monipuoliset salaattipöydät ja useampia "normaaleja" lämpimiä ruokia. Viime viikosta lähtien on kuitenkin tehnyt tosi paljon mieli suomalaista ruokaa. Esim. suomalaiset leivät ovat aivan eri luokkaa tämän paikan antimiin verrattuna ;)

Paljon autoja, vaihtoehtoja ja kaikki on isompaa pitää paikkansa myös Missoulan osalta. Lähes kaikilla on oma auto, myös opiskelijoilla! Munkin kämppiksillä on omat autot molemmilla. Toisaalta täällä on myös hyvä julkinen liikenne (5-10 minuutissa pääsee bussilla yliopistolle) ja lähes jokainen opiskelija omistaa myös pyörän. Vaihtoehtoja on jokaisessa asiassa. Esimerkiksi jos ostaa kahvin, voi erikoiskahvien lisäksi päättää myös juoman koon (esim. 12, 16, 20oz), maidon (rasvaton, 2% maito, täysmaito, kerma...) ja erilaisia makuja lisättäväksi kahviin. Alussa valinnan vaikeus yllätti ja hämmensi, mutta nyt monien vaihtoehtojen kulttuuriin on tottunut. Kaikki on isompaa. Meilläkin esimerkiksi 4 litran maitotölkki jääkaapissa ja reilun parin kilon pussit kanaa ja kasviksia pakkasessa... Löytyy sitä onneksi vähän pienempiäkin kokoja, mutta etenkin perheillä on tapana mennä Castcoon. Se on kauppa, josta saa kaiken superisoissa pakkauksissa.

En ollut aikaisemmin tullut ajatelleeksi asiaa, mutta Yhdysvallat on valtavan kokoinen maa. Pelkkä Montanan osavaltio on pinta-alaltaan Suomea suurempi. Osavaltioiden väliset erot ovat suuret. Montanassa on pelkkiä pieniä kaupunkeja, vuoria ja maaseutua, kun taas joissain osavaltioissa on miljoonakaupunkeja, liikennettä ja pilvenpiirtäjiä. Ilmastoissakin on huikeita eroja: täällä on pakkasta, kun Miamissa otetaan aurinkoa. Missoulassa lämpötila vaihtelee. Muutamana aamuna on ollut pakkasta ja lunta maassa, mutta iltapäivällä on läpimämpi ja kaikki lumi sulaa pois. Koko syksyn täällä on satanut niin vähän, ettei sateenvarjoa ole tarvinnut ollenkaan.

Myös se on yllättänyt, kuinka tärkeä osa elämää uskonto on amerikkalaisille. Missoulassakin on varmaan sata pientä kirkkoa, joissa samat ihmiset käyvät joka viikko ja ovat mukana järjestämässä erilaisia tapahtumia oman kirkkonsa kesken. Heille kirkko on pieni yhteisö, kuin perhe.

Missoulaa ympäröi vuoret joka puolella. Kaupunki on noin 1000 metrin korkeudessa merenpinnasta ja lähimmät vuoret tästä arviolta 600-800 metriä ylöspäin. Aivan yliopiston takana on Mount Sentinel (kuvassa), jonka kyljessä on iso M-kirjain viittaamaan University of Montanaan. M-kirjain on pari sataa metriä ylöspäin. Sinne vievä reilun kilometrin mittainen reitti on suosituin vaellusreitti täällä.

3 kommenttia:

  1. Hihii, sain nyt netin toimii nii lueskelen näitä ihan innoissani, ja tää erityisesti oli kivan maantieteellinen teksti :)

    VastaaPoista
  2. Moikka! Mistä yliopistosta ja minkä yhtiön kautta menit vaihtoon? Paljon maksoi ja mitä kohde vaihtoehtoja sulla oli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiva, että blogiini on löytänyt lukijoita, vaikka vaihdostani onkin jo aikaa. Olin Helsingin yliopiston kautta ja se oli yliopistojen kahdenvälinen paikka. Sain 1500 euron stipendin yliopistolta, eikä pitänyt maksaa lukukausimaksua jenkkiyliopistossa. Muina vaihtoehtoina oli Montana State University ja sitten joku yliopisto Vermontissa itärannikolla. Ootko sä menossa myös yliopistovaihtoon? Minkä tyyppiseen kaupunkiin/osavaltioon haluaisit? Kysy vaan lisää, jos tulee jotain mieleen :)

      Poista